top of page

ÇEŞNİGİR KANYONU

IMG_3927.jpg

Bilinen kaynaklara göre 13. yy da Selçuklu Döneminde yapılmış olan Çeşnigir Köprüsünün’ de içerisinde bulunduğu Çeşnigir Kanyonu, Kırıkkale’ nin Keskin ilçesine bağlı Köprüköy’ de bulunmaktadır. Yıllarca atıl durumda bulunan ve öncelikle Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları ile yıkılmaktan kurtarılan Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale Valiliği tarafından yürütülen uzun soluklu çalışmalar sonucunda Çeşnigir Kanyonu’ da içerisine alan devasa bir rekreasyon alanına dönüştü.

 

Çeşnigir’ in kelime anlamını araştırdığımızda Osmanlı’ da Darphane-i amire’de (darphane) çalışan ve basılan gümüş ve altın paraların ayarını kontrol eden kişi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşnigir bir başka tanımda ise, Farsça’ da “tat, lezzet “ anlamına gelen “Çaşni” ile “ tutan, alan “ anlamına gelen “ gir “ kelimelerinden türeyen, Osmanlı’ da yemeklerden sorumlu olan ve başlıca görevi yemeğin tadımını yaparak padişahın yiyeceği yemeklerin güvenliğini sağlamak olan görevlilere verilen isimdi.

       Köprünün ismini nereden aldığı bilinmiyor ve bilinen kaynaklara göre 13.yy da yapıldığı tahmin ediliyor. Köprünün Yavuz Sultan Selim’ in Mısır seferi sırasında Mimar Sinan tarafından yeniden yapıldığı bilinmektedir.

Çeşnigir Köprüsü, Kızılırmak’ ın Kırıkkale sınırlarından geçen bölümünde, Keskin’ e bağlı Köprüköy köyünde bulunmaktadır.

      Daha önce Ankara- Bala- Kaman- Kırşehir yol güzergahı üzerinde aktif olarak kullanılan köprü, Kapulukaya Barajınının faaliyete geçmesiyle birlikte ayak kısımları sular altında kalmıştır.

      Çeşnigir Köprüsü 110 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde bölgenin kayalık zemini üzerine oturtulmuş, orta bölümünde belirgin bir eğimin bulunduğu, 18,60 m orta açıklığa sahip bir taş köprüdür. Köprüde suyun yükselmesi halinde akışı sağlamak ve köprünün ağırlığını hafifletmek üzere 3’ ü yukarıda, 9 adedi aşağıda toplam 12 göz bulunmaktadır.

      Bir Selçuklu eseri olan Çeşnigir Köprüsü 1402 yılında Ankara Savaşı’ nda Timur ordusu tarafından kullanılmış bir köprüdür. Yine bilinen kaynaklara göre köprünün yakınında bir Selçuklu Han’ ı bulunmaktadır. Ancak günümüzde bu hana ait mevcut bir kalıntı bulunmamaktadır.

 

     Tarih severler, kampçılık ve olta balıkçılığından hoşlananlar, kanyon yürüyüşü yapmak isteyen trekking meraklıları, dağ ve doğa sporu tutkunları, fotoğrafçılar, mangal severler, Anadolu’ nun ortasında tekne turu mu olur? diyenler, Kızılırmak boyunca ailesiyle bisiklet turu atmak isteyenler, rengarenk uçurtmalarını göklerde süzdürmek isteyenler, balık ekmek için iskele arayanlar, cam terasında çay kahve keyfi yapmak isteyenler, kısacası Çeşnigir Kanyonu’ nda herkes için bir aktivite var. Günübirlik ziyaretlerinizde semaverinizi ve mangalınızı kapıp geleceğiniz bir yer iken, gezginler için kamp çadırını kurabileceğiniz çok güzel bir lokasyon Çeşnigir Kanyonu.

       Çeşnigir Kanyonu 2019- 2020 yıllarında Kırıkkale Valiliği tarafından tarihi dokusu korunarak yapılan titiz çalışmalar ile tüm güzellikleri ortaya çıkarılmış ve turizme kazandırılarak hizmete açılmış bir değer olarak ziyaretlerinizi bekliyor. Üstelik barındırdığı güzellikler ve sunduğu tüm bu fırsatlar ile hemen yanı başınızda. Burası, Ankara’ dan Bala ilçesi üzerinden sadece 113 km. Kırıkkale’ den Keskin ve Karakeçili ilçeleri üzerinden iki farklı rota ile gelebilirsiniz. Karakeçili rotası 34 km, Keskin rotası ise 59 km.

      Kırıkkale Valiliği tarafından yapılan çalışmalarda bölge bambaşka bir hüviyete bürünmüş. Kanyona hakim bir tepede yapılan seyir terası sizlere muhteşem bir panoramik görüntü sunuyor. Teras son zamanlarda evlenen çiftler için olmazsa olmaz bir açık hava stüdyosuna dönüşmüş bile.

 

Kızılırmak boyunca uzayan parkurda yapacağınız yürüyüşün size çok iyi geleceğine eminiz.

      Cam Terasa aracınız ile köy içerisinden karayolu ile gelebildiğiniz gibi Çeşnigir Köprüsünün bulunduğu alandan yapılan tahta merdivenler ile kısa bir yürüyüş sonunda ulaşabilirsiniz.

     Valiliğin bölgeye kazandırdığı en güzel aktivitelerden birisi de tekne ile kanyon gezisi olsa gerek. Bu muazzam güzelliği seyir terasından temaşa ettikten sonra yaklaşık 15- 20 dakika süren ve enerjisini güneş panellerinden alan bir tekne turu kesinlikle yapılması gerekenlerden. 

 

Çeşnigir Kanyonunu her mevsim ziyaret edebilirsiniz. 

     Pişman olmayacaksınız. Keyifli gezmeler..

IMG_20201010_180009-2.jpg
IMG_4049-1.jpg
IMG_4075.jpg
IMG_3905.jpg
IMG_3889.jpg
IMG_4110-1.jpg
IMG_3967.jpg
IMG_4009.jpg
IMG_4043.jpg
IMG_4082.jpg
bottom of page